Túlélni az ünnepeket - első rész

kiskatka |

Túlélni az ünnepeket kihívás tud lenni cukorbetegként. De az igazi kihívás ÉLVEZNI az ünnepeket! Hiszen lássuk be, a karácsony sokszor a mértéktelen evészet ünnepe, de legalábbis nem mentes a rengeteg fél-kötelező táplálkozástól és unalom-csemegézéstől. Hogy kerülhető el a cukor-káosz? Csentem néhány tippet Nektek.

1. Válaszd a jobbat!

Kezdhetnénk azzal, hogy ne egyél annyit. De felesleges lenne, mert magamból indulok ki: évről-évre újra és újra úgy futok neki az ünnepeknek, hogy idén olyan tartózkodó leszek, Gandhi is felnézne rám... Na, persze...

sea-lion-fat.jpg

Akárhogy is nézzük, az ünnepek az evésről szólnak - jó esetben nem kizárólag arról. Ha már viszont eszünk, együnk okosan. Választás mindig van, az tuti!

Nézzük a szénhidrátokat. Mindenki tudja, mennyire szabadon változtathatja az elfogyasztandó szénhidrát-mennyiséget. Ha választhatsz vagy ha Neked erre nem kell figyelni grammra pontosan, akkor válaszd az alacsonyabb szénhidráttartalmú, lehetőleg kellemes teltséget okozó ételeket. Inkább saláta, mint köret és máris nincs hely a desszertnek… Persze, nincs gond a desszerttel sem, csak számolni, számolni. És inkább többször kevesebbet, mint egyszer sokat.

Aztán vegyük a glikémiás indexet. Válaszd az alacsonyabb glikémiás indexű (GI), azaz alacsonyabb vércukor-emelő hatású ételt. Például a teljes kiőrlésű kenyeret a fehér helyett, salátát a sültkrumpli helyett, vagy éppen a sültkrumplit a krumplipüré helyett. Bár a GI kileshető táblázatból, a táblázaton túl sok minden egyéb is befolyásolja: például az olajos ételek lassabban szívódnak, a sok rost és fehérjék, húsok szintén tompítják a vércukoremelkedést. Persze az ésszerűség határain belül érdemes húst és zsírokat tömni magunkba.

Nekem bejön: ha mindig a kedvezőbb ételt választom a lehetőségek közül, összességében jól jövök ki a végén. Cserébe sokkal jobban érzem magam a bőrömben, jelen tudok lenni az ünnepeken, igazán együtt a családommal. A jobb cukrok miatt a hangulatom is jobb, a türelem is több - amire bizony szükség lehet így karácsony táján. A plusz poén pedig az, hogy gyakorlatilag az egész család hasonló módon éli meg az ünnepeket: bár nem cukorbetegek, a nekem való étrend beszivárgott a családi asztalra és meg is ragadt. Nem csak miattam. Nekik is megéri. És nálatok?

Folyt köv...

Forrás: A Suite 101 alapján szabadon

szólj hozzá Címkék: karácsony zabálás szénhidrát glikémiás index

A bejegyzés trackback címe:

https://diabkari.blog.hu/api/trackback/id/tr883430097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása