Joulupukki!

kiskatka |

Joulupukki, alvilági nevén Télapó, a hírek szerint Finnországból indul útra évről évre. Belegondoltatok, hogy milyen irtó nagy mázlink van, hogy tud magyarul? Bölcsisnénik és óvónénik hada őszülne meg, mire ezt betanítanák a gyerkőcöknek:

Sajnos a finneknek nem csak Mikulásuk van. 5,4 millió lakos közül 40 ezer finnek 1-es típusú, 250 ezer finnek pedig 2-es típusú cukorbetegsége van.

Megközelítőleg 4.400 16 éven aluli gyermek érintett az országban és a becslések szerint 200 ezer finn nem tud a cukorbetegségéről. Ezek voltak a nem jó hírek.

A jó hír az, hogy a finn lakosság hányatott történelme, hosszú földrajzi és kultúrális izolációja miatt különleges genetikai háttérrel bír, amely lehetővé teszi az olyan összetett genetikai okokkal bíró problémák kutatását, mint amilyen például a cukorbetegség. Például minden újszülöttnél ellenőrzik a diabéteszre hajlamosító géneket,  a rizikócsoportba tartózókat pedig utánkövetik, így szerezve rengeteg fontos információt a cukorbetegség kialakulásáról. De vizsgálják a diab kialakulásában feltételezhetően szerepet játszó környezeti tényezőket is - mint például a napfény hiánya (kevés D-vitamin) vagy táplálkozási különbségek, stb.

Bár eddig átütő siker nincs, de drukkolunk a finn kutatóknak, hiszen az ő felfedezésük a mi megoldásunk lehet! Hozzon a Mikulás választ a kérdései(n)kre!

És hogy hova kell küldeni a kívánságleveleket? Hát ide! Északi sarkkör, Rovaniemi, Finnország!

Hyvaa Joulua!

szólj hozzá Címkék: finn cukorbetegség mikulás joulupukki diabétesz

A bejegyzés trackback címe:

https://diabkari.blog.hu/api/trackback/id/tr183437730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása