Túrós-szilvás pite, nyírfacukorral

katona_évi |

Ez az egyik kedvenc süti receptem. Az a fajta édesség lesz belőle - biztosan Nektek is van ilyen, írjátok meg, melyik az! - ami garantáltan elfogy egy nap alatt, ahogy a nagymamám mondaná: eteti magát.

A képet a Mennyei Minyonról emeltem át.

A recept eredeti, cukros változatát egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam meg (a Mennyei Minyon blogra is feltette), én viszont kipróbáltam a nyírfacukros-diabetikus szilvabefőttes verziót, és jelentem: isteni lett! A szilvában nyilván van cukor, de energiaszegény süteménynek kiváló, még ha a diabetikusság szigorú feltételeinek nem is felel meg.

Hozzávalók:

Tésztához: 125g liszt (lehet teljes kiőrlésű is!), 2 tk sütőpor, 75g nyírfacukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 tojás, 100g túró, 100ml étolaj, 100 tejszín, 500 g diabetikus szilva befőtt 
Formába: 20g darált mandula
Tetejére: 100 ml tejszín, 1 tojás, 25g darált mandula, 1 ek nyírfacukor

A lisztet a sütőporral elkeverjük, átszitáljuk, majd a nyírfacukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, túrót, olajat és a tejszínt. Az edényt lezárjuk, összerázzuk, majd habverővel átkeverjük.
Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, majd mandulával megszórjuk. Készíthető mandula nélkül is, ebben az esetben lisztezzük ki a formát. Beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. A szilvát cserépszerűen rátesszük. Sütőbe rakjuk. Légkeverős sütőben 160 C, gáz sütőben 2-3 fokozaton összesen 45 percig sütjük.
A tetejéhez a tejszínt, tojást, mandulát (itt is elhagyható a mandula) és a nyírfacukrot elkeverjük. 20 perc sütés után az öntetet elosztjuk a tortán, visszatesszük a hátralévő 25 percre és készre sütjük.
A süteményt hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

szólj hozzá Címkék: sütés nyírfacukor diabetikus befőtt

A bejegyzés trackback címe:

https://diabkari.blog.hu/api/trackback/id/tr763455346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása