Menza kontra cukorbetegség - Tamarától

kiskatka |

"Nagy vihart kavart az országos tisztifőorvos a közétkeztetésről szóló augusztusi ajánlásával. Nem tisztem az ajánlást elemezni, illetve véleményezni, csupán mikulás és karácsony kapcsán néhány személyes tapasztalatomat osztanám meg.

1314656736-klPS2h.jpg

A Budapesti II. kerületi Mikulás az idén sokkal egészségesebb csomagokat hozott a bölcsődéseknek és az óvodásoknak, mint tavaly. Teljes kiőrlésű keksz (állítólag kölesgolyó lett volna, de valami miatt mégsem az került a csomagokba), színezék és tartósítószer mentes üdítő (sajnos plusz cukorral) és egy közepes méretű igazi csokoládé mikulás. Nem tudom, hogy ennek köze van-e az ajánláshoz, mindenesetre örvendetes a változás!

Ami viszont biztos, hogy a tisztifőorvosi ajánlást követően a bölcsődébe, ahova kisebbik fiam jár és, aminek saját konyháján főznek, változásokat vezettek be. A főzelékeket rakott ételekkel, a szörpöket és vizezett cukros üdítőket pedig préselt zöldség-, gyümölcslevekkel váltották fel. A teába, kakaóba nem tesznek cukrot. Az újításokat pedig a régi normatívából hozzák ki, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül drágább alapanyagokból főznek, hanem csupán annyit, hogy kevesebb cukrot, sót, lisztet használnak fel a főzés során, illetve más technikával készítik el adott alapanyagból az ételt.

A reakciók állítólag vegyesek. Sok gyereknek egyelőre még szokni kell az új ízeket, kezdetben talán ízetlenséget. Én örülök a változásnak és nem lepődtem meg, hogy az én fiam így is mindent megeszik. Ő itthon sem kapott soha cukrot a teába és nem evett még piskótát csokiöntettel. (Persze mindez egy kicsikét álszent a részemről, mert én is nosztalgiával gondolok vissza a „menzateára”, a vajas-mézes kenyérre és a csokiöntetes piskótára.)

Nagyobbik fiam óvodás és cukorbetegsége miatt diétás menüt kap az egyik közétkeztető cégtől. Tudni kell, hogy a diétás menü – az alapanyagok és az előállítás miatt – drágább, mint a normál menü, így az ebédpénz csak az ebédet fedezi, a többi étkezést nem. Viszont majdnem mindig ugyanazt kapja, mint a többiek, csak a cukros és a tészta ételek különböznek. Kezdetben nagyon meg voltunk elégedve, sok volt a zöldség, a főzelék. Mostanában viszont egyre rosszabb a menü: van nap, hogy tészta van tésztával (lebbencs leves-káposztás tészta) vagy krumpli krumplival (hamis gulyás-krumplifőzelék). Állítólag bevezetek az óvodában „reform” étrendet két hét próbaidőre, de sok óvoda nem kívánt váltani, így érdemi változás nem történt.

Kérdés, hogy drágább-e, ami egészségesebb? Hiszen a főzési technikákon való változtatás nem pénz kérdése, a cukor-só-liszt-zsiradék-ételízesítők csökkentésével pedig spórolni is lehet. Kíváncsi lennék, melyik étkeztető cég nyerne egy esetleges Ország Legegészségesebb Menzája versenyen!"

szólj hozzá Címkék: egészséges zabálás közétkeztetés cukorral

A bejegyzés trackback címe:

https://diabkari.blog.hu/api/trackback/id/tr143463279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása